Snyggt och praktiskt på liten yta

Det finns många anledningar till att man väljer att bo litet, till exempel lägre hyra, bostadsbrist eller att man bor i ett enmanshushåll. Att bo litet behöver dock inte betyda att bo trångt. Det finns många knep för att inreda ett mindre hem så att man faktiskt får plats med allt man behöver.

En liten bostad kan vara en utmaning. Ofta har man några typer av ytor man behöver för att hemmet ska fungera, till exempel någonstans att äta, sovplats, kontorsplats och soffhörna. Man behöver också förvaring för kläder och annat man inte vill ska stå framme. Då är det tur att det finns massor av smarta lösningar för att fixa ett bekvämt boende på en mindre yta. Det finns idag smarta möbler avsedda för just små ytor, såsom till exempel sängskåp och möbler med multifunktion.

Utnyttja takhöjden

Många gör misstaget att glömma att utnyttja takhöjden i bostaden. Golvytan vill man ju spara på, därför är det perfekt att ha sin förvaring på väggarna. Genom att sätta hyllor ända upp till taket utnyttjar man ytan maximalt och får dessutom massor med förvaring. Kom också ihåg att du faktiskt kan hänga upp sådant man vanligen inte hänger upp, till exempel din cykel. Det blir en snygg och cool inredningsdetalj. Sätt gärna upp ett gäng krokar också. De kan du kan förvara allt från kläder till sportutrustning eller instrument på.

Tänk multifunktion och hopfällbart

Bor du litet så är det bra om du kan utnyttja samma yta till flera olika saker. Ett matbord kan till exempel fungera både som matplats och kontorsplats. Behöver du ha extra stolar vid besök så är det bra att ha några hopfällbara sådana att ta fram vid behöv. För att inte sängen ska ta upp hela rummet kan det vara smart att investera i ett sängskåp. Då fäller du helt enkelt upp sängen när den inte används. På så sätt tar den upp minimalt med golvyta. Ett annat alternativ är att ha en bäddsoffa som fungerar som soffa på dagen och säng på natten. Överhuvudtaget är det bra att försöka se möjligheterna när du köper möbler. Tänk: Kan den här möbeln ha flera användningsområden? Genom att tänka smart skapar du enkelt ett praktiskt och mysigt hem.

  • Utnyttja takhöjden för förvaring.
  • Investera i möbler som kan användas på olika sätt.
  • En säng kan användas som soffa dagtid.