Så går du från hobby till heltidsjobb med enkla medel

Gillar du att tillverka möbler som du har designat på egen hand? Arbetar du idag med något helt annat men drömmer om att kunna leva på att skapa möbler? För att på ett tryggt sätt undersöka om det är möjligt att gå från hobby till jobb finns det flera saker som är viktiga att tänka på.

Det bästa är att börja i en mindre skala. Istället för att starta eget företag är ett klokt råd att istället anlita ett företag som sköter detta. Cool Company erbjuder fakturering för privatpersoner och sköter allt det praktiska med skatt och moms. Du registrerar dig med bankID och kan sedan skapa fakturor som skickas till den aktuella kunden. Precis som vid en vanlig anställning får du sedan lönen utbetalad till ditt bankkonto. Denna typ av arbetsform kallas för egenanställning och är ett smidigt sätt att komma igång med att fakturera.

Starta möbeltillverkning i liten skala

Genom att starta upp successivt med möbelarbetet har du större möjligheter att utvärdera vad som fungerar. Ett tips är att undvika att dra på dig alltför höga kostnader i början. Testa att utföra några uppdrag och se vilken typ av material som fungerar bäst och hur mycket som går åt. Det är inte roligt att ha köpt in ett dyrt lager av möbeltextilier och specialverktyg som du inte får användning för. Om du har möjlighet är det bra att ordna en så billig arbetslokal som möjligt. Bor du i eget hus kan du förmodligen bygga om ett förråd eller en källare till en arbetslokal. Vänta med att hyra en dyr lokal tills du ser att inkomsterna från dina uppdrag täcker lokalkostnaderna med råge.

Att gå från heltidsanställd till att börja leva på sin hobby är en stor omställning för många. Det kan ta några år innan det går att ta ut en vettig månadslön. För att klara av att gå från en trygg tillvaro till en roligare, men osäkrare, ekonomisk tillvaro gäller det att ha kontroll på privatekonomin. Gör gärna en budget och försök att spara pengar genom att leva så billigt som möjligt.

Tänk på det här när du gör hobby till jobb

Att arbeta med sin hobby och kunna tjäna pengar på den innebär förstås en hel del fördelar. Du kommer förmodligen att känna mycket mer arbetsglädje än du haft vid tidigare jobb. Men tänk på att även en hobby kan bli tråkigare med tiden. För att kunna ta ut en tillräcklig inkomst krävs ofta många timmars arbete.

Även om du älskar att designa och tillverka möbler finns risken att det blir mindre kul om du gör det 40 timmar i veckan. Innan du tar steget till att starta eget företag och jobba heltid med din passion bör du därför tänka efter en gång extra. Kanske är en bättre lösning att gå ner på halvtid på ditt nuvarande arbete och jobba halvtid med möbler? En sådan lösning ger större valfrihet och du behöver då endast tacka ja till de roligaste möbeluppdragen.

Tips för den som vill jobba med sin passion

  • Börja i mindre skala innan du säger upp dig.
  • Fakturera via ett egenanställningsföretag i början.
  • Undvik höga kostnader för inköp av material och lokalhyra.