Måla fondväggar själv

Det är inte så svårt som du kan tro att måla en fondvägg. Det är ett väldigt effektivt sätt att förändra ett rum och få det att se lite mer inbjudande ut istället för tomma väggar. Det behöver dessutom inte vara en hel vägg utan du kan lika gärna välja en vägg med fönster, endast en del av en vägg eller ett hörn av ett rum.

Porträtt av glada leende ungt par målning innervägg av nytt husDet finns flera tips på hur du kan gå till väga när du ska måla en fondvägg, men det finns egentligen inga rätt eller fel. Hur fondväggen ska se ut är något du själv får bestämma. Ett vanligt alternativ är att måla en vägg i en mörkare färg jämfört med resten av rummet. Men det är även möjligt att skapa ett mönster. Du får helt enkelt göra det som känns rätt för dig. Innan du börjar är det viktigt att du har allt material du behöver, till exempel färgspruta och pensel samt maskeringstejp som hjälper dig med skarpa linjer.

Underarbetet är det viktigaste

För att få ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att du förbereder väggen noga. Finns det några hål måste de lagas, om väggen skulle vara smutsig är det viktigt att du tvättar den först. Det finns en målartvätt som du kan använda. Eventuella hål fyller du enkelt i med spackel som du sedan slipar ner.

Börja måla

När underarbetet är färdigt kan du börja måla. Skall hela rummet målas rekommenderas det att du börjar med de väggar som inte skall vara fondvägg. Måla dem ett par gånger för att vara säker på att resultatet inte blir flammigt. Sedan kan du börja med själva fondväggen. Om du däremot har markerat den delen som ska målas med maskeringstejp är det bra att måla över tejpen med färgen som du valt på resten av väggarna. Det hjälper att täppa igen eventuella glipor. När du gjort detta och det torkat fortsätter du med att måla fondväggen med din valda färg. Efter att du gjort din sista strykning tar du försiktigt bort tejpen medan färgen fortfarande är blöt. Om du ska måla ett mönster får du räkna med lite mer jobb eftersom du måste markera mönstret på väggen först, om du inte vill måla på fri hand.