Måleriutrustning – pensel eller färgspruta?

Går du i målartankar hemma och funderar på att kanske måla om en vägg, utemöblerna eller vissa snickeridetaljer i hemmet? Då finns det flera sätt att sätta på färg – vilka främst rör sig om en vanlig, hederlig pensel eller en färgspruta. Så, vad är bäst att välja?

En färgspruta eller en målarpensel? Verktygen är olika och har sina för- och nackdelar men kan passa för olika saker i ett renoveringsmoment. Ofta beror det på hur noggrant du vill ha resultatet, hur väl du kan hantera verktygen eller hur snabbt du vill att arbetsmomentet ska vara över.

färgspruta på metallVad ska man välja?

En färgspruta brukar gå betydligt snabbare att måla med eftersom färgen sprutas på jämnt och fint över underlaget. Detta kan vara bra att använda om du dels vill att det ska gå undan och om du vill att resultatet ska bli snyggt utan skarvar och synliga penseldrag när färgen torkat. Det är dock viktigt att poängtera att en färgspruta kräver betydligt mer skydd för omgivande material eftersom färgen stänker på kringliggande saker, inklusive du själv. Med det sagt, betyder det också att du behöver ha skydd för både kläder och mun så att du inte andas in färgen.

En pensel å andra sidan gör att färgen håller sig till det området du tänkt måla och inte mycket omkring som inte ska målas. Du behöver ingen avancerad skyddsutrustning utan kan bära målarkläder och handskar. Dock tar detta moment betydligt längre tid och du kan få ett någorlunda ojämnt resultat. Om du ska måla väggar eller större ytor är det sålunda bättre med en roller som inte skapar fula kanter i färgen.

Små motiv som känsliga stuckaturer eller snickerier kan bli finare med en pensel eftersom det annars kan skada kringliggande yta.

Färgsprutans system

En färgspruta har vanligtvis 2 olika system som blåser ut färgen.

  • HVLP
  • Airless

HVLP brukar vara det system som rekommenderas om du ska måla inomhus eftersom det bildas ett hårt tryck i sprutan vilket kan åstadkomma mycket spill av färg som sätter sig på buskar och annan utrustning. Välj hellre Airless om du ska sprutmåla fasad eller fönsterbleck, m.m. HVLP är perfekt om du ska måla om lite mindre ytor som köksluckor, skåp, möbler eller dörrar inomhus. Den finfördelar nämligen färgen och ger ett snyggt resultat. Se dock till att skydda både dig och det andra som inte ska målas.

Airless ger inte ifrån sig lika mycket sprutande färg när färgen kommer ut. Den består istället av en finess som reducerar dimman och som inte skadar trädgård eller staket m.m.

man målar med färgsprutaSå ska du arbeta med färgspruta

Både förarbetet och planeringen är viktig med en färgspruta. Ytan måste vara ren och plan och ingen röta får förekomma. Du måste även tänka på att arbeta långsamt med sprutan så att färgen sätter sig innan du fortsätter i nästa drag. Stanna inte kvar alltför länge på samma plats men gör det heller inte för snabbt. Börja gärna lite längre ifrån och arbeta dig inåt genom att närma dig ytan med sprutan allteftersom.