Gör ett miljösmart badrum

När du är mitt uppe i valet av våtrumstapeter, kakel och toalettstolar är det lätt att glömma din miljömedvetenhet. Dock är det både tidsenligt och smart att tänka energisparmässigt och miljövänligt. Ibland kan det dock vara svårt att hitta en balans mellan miljötänk, bekvämlighet och prisvärt. Ta del av våra råd.

Ur miljösynpunkt kan flera aspekter vara bra att titta på när du ska renovera ditt badrum, men många märker också av att det kanske inte är de mest bekväma. Kakel eller klinkers är vackert och hållbart men ganska kallt om fötterna och med det följer den icke så energibesparande åtgärden värmeslingor eller golvvärme. Hur hittar man då ett perfekt mellanting?

duschmunstycke med rinnande vattenBadrumsrenovering med miljön i fokus

Om du valt att sätta in klinkers och känner att du dock behöver mer värme så finns det lösningar. Värmeslingor behöver t.ex inte sättas in överallt utan kanske bara under tvättstället och vid toalettsitsen där dina fötter ofta vistas.

Vad gäller dekorationer som mattor och korgar kan du välja miljömärkta material eller mattor gjorda av sjögräs, alternativt återvunna material. För ommålning finns också miljömärkta våtrumsfärger. Fråga i din färgaffär om bästa märke och nyans.

I samhället finns många miljöbovar, men vattenanvändningen är bland den värsta miljöboven i ett badrum och i ett hushåll överlag. Idag kan du köpa energisnåla duschmunstycken och kranblandare som inte vräker på vatten utan låter dig använda en rimlig mängd. Detta är också viktigt att ha i åtanke om du är av den lyxiga sorten som gillar bubbelpoolar och massagebadkar som gärna slukar extremt stora mängder energi. Som Länsstyrelsen medger i artikeln ovan:

 

Visste du att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig?