Gör en gåva av snus

Fint som snus, heter det och det är så sant som det är sagt. Idag är snus inte bara ett njutningsmedel – du kan även tillverka ett skräddarsytt snus och designa din egen snusdosa till. Perfekt att ge bort till en vän som snusar eller att ha hemma. Kanske du till och med kan ha dosan till annan förvaring om du skulle sluta snusa eller liknande.

Både billigt snus och dyrt snus förtjänar att ligga väl tillrätta i en snygg dosa. Att göra en egen dosa är lätt som en plätt. Genom att skapa en bild på Photoshop eller liknande och skicka in den till ett tryckeri som trycker på dosor, kan din snusdosa bli mer personlig. En del tryckerier har dessutom olika former på dosorna eller olika typer av gravyrer som gör snusdosa mer elegant och retro.

graverad snusdosaTryck eller gravyr?

Den stora frågan hur du vill ha din snusdosa härleder sannolikt till om du är ute efter gravyr eller ett tryck. Båda är lika enkla att framställa men kan ge ganska olikartade modeller. När du graverar får dosan ett estetiskt yttre som för tankarna till forna tider som Vilda Västern, eller till farfars snusdosa som erinrar dig om trygghet och nostalgi. Gravyr kan du som ett tryck, designa helt på egen hand eller redan ta ett färdigt koncept och bara ändra namn eller bokstäver, alternativt ta det precis som det är. Ungefär som när du graverar klockor. Din gravyr kan vara ett motiv, ett namn, ett budskap eller en logga vilket skulle kunna vara bra profilreklam.

Ett tryck är det andra alternativet för en egendesignad snusdosa. Trycket kan göras ultramodernt, retro, pop eller hur du vill. Kanske är ett foto att föredra? Eller en bild du uppskattar särskilt mycket? Vill du ha en nedtonad snusdosa så gör en bild i gråskala medan du som föredrar färger och saker i blickfånget, kan satsa på regnbågens alla nyanser.

presenterDosa som present – vilka motiv passar bäst?

När det kommer till presenter, är det viktigt att ge rätt intryck och satsa på rätt budskap på snusdosan till den person dosan ska ges till. Vilken ålder har vederbörande? Vilken typ av snus använder hen? Vilken typ av personlig smak och stil har mottagaren?

En äldre person kommer sannolikt uppskatta en mer sofistikerad look, kanske med sitt namn graverat ovanpå locket. Satsa på en dosa av tenn för en genuin och glansig stil. Är presenten till en lite envis och stilmedveten ung person, så kanske du ska gå på metall och kopparfärg med ett tufft tryck eller modern gravyr.

Prova på att ge bort en dosa med kärleksfull gravyr till exempelvis Fars dag, Alla Hjärtans dag eller ett stort grattis till studenten i gula och blå färger.

Hur designa sitt tryck?

Många online-tryckerier har sina egna digitala verktyg där du kan sammanställa ditt tryck för dosan och sedan skicka in det tillsammans med din beställning. Om så inte är fallet, är mjukvaror som Photoshop och Illustrator bra att ha tillhands. De brukar åstadkomma de mest kreativa bilder.