Ett proffslagt golv – vad för träslag?

Få golv är lika snygga som ett parkettgolv. De går att få i olika mönster och träslag, men hur ska du tänka när du väljer och hur ska du säkerställa att jobbet blir rätt utfört?

De som byter ut sina golv hemma väljer oftast att underskatta det hantverket som arbetet kräver. I synnerhet för golvbyten som anses vara enkla, som att byta parkettgolv. Det är något som känns väl till hos Parkettdesign, som har mer än 30 års erfarenhet av golvläggning. Som golvläggare har de arbetat både i privata och offentliga miljöer med att uppfylla människors drömmar samt återskapa historiska miljöer. Och visst är de snygga, inte konstigt då att de är en av inredningsvärldens just nu mest trendiga inslag. Ett parkettgolv som lagts med hantverkskunnande kan förändra känslan i ett rum totalt och få det att kännas både lyxigare och trendigare.

Parkettgolv har en lång historia

Parkettgolv har funnits länge. Faktum är att tekniken kan ha använts så tidigt som på medeltiden. Relativt vanligt, åtminstone i förmögna hem, blev de dock först under 1600-talet. Nu som då var det ett hantverk att lägga parkettgolv. De tillverkades på snickerifabriker och levererades färdiga för en hantverkare att montera. Vanliga material var ek och furu.

Vilket träslag?

Om du vill skaffa ett parkettgolv börjar du lämpligen med att fundera över vilket träslag och mönster du vill ha. Vilket träslag du ska välja beror på många olika faktorer. Dels förstås rent kosmetiska, hur du vill att golvet ska se ut. Men också hur slitstarkt golvet behöver vara, här handlar det främst om rummets funktion. En rekommendation är att du väljer golv i hårda, slitstarka träslag för rum som köket och hallen medan du kan välja mjukare träslag till sovrum och vardagsrum. Rum där ni ofta befinner er till vardags behöver i regel hårdare golv.